Wat leer jij van het leven? – K-onsult

Wat leer jij van het leven?

Wanneer je problemen of uitdagingen op je pad krijgt, is het heel menselijk om je slachtoffer van een vreselijk lot te voelen. Toch is het vaak tijdens moeilijke omstandigheden dat we het meeste leren over onszelf en het leven. Niet zelden vormt een crisis een katalysator voor persoonlijke groei. En net zoals in de natuur verloopt het leven in cycli.

Positief uitgangspunt

Als jouw uitgangspunt is dat het leven een strijd is, stel je jezelf op als iemand die het leven ondergaat en eronder lijdt. Als je weet dat je gedachten een groot deel van je realiteit bepalen – waar je aandacht aan geeft groeit – dan is het geen verrassing dat je vanuit deze visie inderdaad heel wat strijd te leveren zult hebben.

Wat als je nu eens ‘het leven heeft het beste met mij voor’ als uitgangspunt zou nemen? Deze visie spoort je aan om je eigen verantwoordelijkheid op te nemen en in elke situatie op zoek te gaan naar de verborgen les of zegen.

“The most important decision we make is whether we believe we live in a friendly or hostile universe.” Albert Einstein

Verborgen les of zegen

“Het was het beste dat mij ooit is overkomen”, hoor je vaak mensen zeggen na een ziekte, scheiding, ongeval of ontslag. Zij leerden op zoek te gaan naar de verborgen les of zegen in een pijnlijke situatie en wisten zo een positieve wending te geven aan hun leven. Ze leerden luisteren naar hun lichaam, zorgen voor zichzelf, durfden hun eigen geluk op de eerste plaats te zetten, gingen iets doen dat meer in lijn lag met zichzelf. Ze wisten hun pijn en lijden om te buigen in hun kracht.

Is het leven koppig of ben jij dat?

Je komt keer op keer in dezelfde problematische situatie terecht: relaties die mislopen, terugkerende gezondheidsproblemen, jobhoppen omdat je in elke baan in conflicten terecht komt, schulden die maar niet afbetaald geraken… Het lijkt wel of je vastzit in een vicieuze cirkel, in een doolhof waarvan je de uitgang niet vindt.

Als dat bij jou het geval is dan zal je waarschijnlijk heel wat weerstand voelen tegen het idee dat het leven hoe dan ook aan jouw kant staat. Toch is het geen slechte grap.

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom je telkens opnieuw in dezelfde soort situaties verzeild geraakt? En of het heel misschien aan jezelf kan liggen dat je telkens voor de verkeerde partners valt, niet luistert naar wat je lichaam je wilt vertellen, dat jouw houding conflicten uitlokt of je niet die carrièrewending doorvoert waar je hart naar verlangt, dat je geld blijft besteden aan zaken die je helemaal niet nodig hebt?

De confrontatie met jezelf

Het is natuurlijk gemakkelijker om alles buiten jezelf te leggen en met een vinger naar de ander te wijzen maar, zoals je ongetwijfeld al hebt ondervonden, dit brengt je meestal geen stap verder. De les zal zich blijven herhalen tot je hem hebt geleerd. Als je uit de vicieuze cirkel wil ontsnappen zit er maar één ding op: de confrontatie met jezelf aangaan en je eigen destructieve patronen ontrafelen.

Eerlijk tegen jezelf durven zijn vraagt moed, want door de confrontatie met jezelf aan te gaan kan je dingen ontdekken die niet zo leuk om weten zijn. Je ontdekt misschien dat je jezelf helemaal niet zo graag ziet, waardoor je geen partners toelaat die jou wel graag zouden kunnen zien, of je ontdekt dat je heel graag voor tweedracht zorgt binnen teams omdat je geniet van de aandacht en commotie die dit veroorzaakt, of je ontdekt dat je door je kinderlijke onschuld en geloof in mensen alweer je buikgevoel en stemmetjes negeert waardoor je vertrouwen in anderen door bedrog en leugens weer een deuk krijgt terwijl je het eigenlijk vooraf wist en niet voor jezelf durfde op te komen, of je ontdekt dat je door schulden te maken de regie van je leven niet in handen moet nemen, omdat je geen keuzes durft te maken. Kortom, door de confrontatie met jezelf aan te gaan komen jouw schaduwkanten aan het licht.

Van de schaduw naar het licht

Door je eigen beweegredenen te onderzoeken leer je heel wat bij over jezelf. Met deze nieuwe informatie kan je vervolgens aan de slag. Als je alleen op jezelf aangewezen bent, is dat geen sinecure. Soms is iemand onder de arm nemen om samen met jou ruimte te maken om te observeren, experimenteren en groeien je beste optie. Door te veranderen van binnenuit krijg je de regie van je leven eindelijk weer in eigen handen.

Contacteer ons!
www.k-onsult.be
Het doel van het leven is leren en groeien, daarom komen er vaak uitdagingen op je pad. Neem de regie van je leven in eigen handen en ga op zoek naar de les.
Karine Van Oosterbos

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: