Reizen als vorm van zelfontwikkeling – K-onsult

Reizen als vorm van zelfontwikkeling

Sabbatperiode

In sommige landen, Duitsland bijvoorbeeld, is het ingeburgerd dat jongeren na de middelbare school of hogere studies (dus voordat ze een studiekeuze maken of beginnen met werken) een “Gap Year” nemen. De minder hippe termen die wij hiervoor gebruiken zijn sabbatjaar of tussenjaar, maar typerend is in ieder geval dat je zo’n jaar voornamelijk in het buitenland spendeert.

Onder de Belgische jongeren lijkt dit concept (nog) niet zo te leven. Belgen lassen eerder een sabbatperiode in bij tijden van crisis of twijfels in het volwassen leven. Maar ook dan wordt er vaak voor korte of langere tijd naar het buitenland gereisd.

Nieuwe horizonten

Het is in moeilijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij (dreigende) burn- en bore-out, dat we vaak afstand van onze omgeving nodig hebben. Voor sommigen is het voldoende om een tijdje niet aanwezig te moeten zijn op het werk, anderen nemen afstand meer letterlijk en creëren tientallen tot duizenden kilometers afstand tussen zichzelf en hun dagdagelijkse omgeving.

Reizen op maat

Het aanbod aan reizen breidt steeds uit, of je je nu alleen in stilte ergens wenst terug te trekken, een themareis in groep wenst te volgen of een pelgrimstocht langs een oeroude route wenst te ondernemen: alles kan, niets moet. Als reizen jou niet aanspreekt of zelfs een extra stressfactor betekent, moet je jezelf daar uiteraard niet toe verplichten. Maar als je er al lang van droomt om te reizen of intuïtief aanvoelt dat je ergens heen moet, dat een bepaalde bestemming je roept, dan zou dit wel eens het ideale moment kunnen zijn. Een gevoel van gezonde spanning is daarbij heel normaal.

Uit de comfortzone

Reizen betekent niet allemaal rozengeur en maneschijn. Integendeel, het kan een erg confronterende ervaring zijn. Angsten lijken je vanzelf te vinden wanneer je je comfortzone verlaat, zeker wanneer je alleen reist. “Zou ik wel… kan ik wel… durf ik wel… had ik maar… wat ben ik in hemelsnaam aan het doen?”. Het zijn gedachten die de eerste dagen ongetwijfeld door je hoofd kunnen spoken.
Maar buiten je comfortzone valt het meeste te leren. Het is ook typisch dat wat we op het moment zelf als een grote ramp beschouwen (zoals niet aan een slaapplaats geraken of verdwaald zijn) achteraf als een spannend avontuur navertellen.

Versterken van je buikgevoel

Wanneer je uit je comfortzone bent, val je helemaal terug op je eigen instincten. Elke beslissing wordt afgetoetst aan je intuïtie: volg ik het pad naar links, of dat naar rechts; rijd ik met deze taxichauffeur mee of wacht ik op de volgende of neem ik de bus; ga ik op de uitnodiging in om te blijven overnachten of weiger ik beleefd en zoek ik een hotelkamer.
Als je in een land bent waarvan je de taal niet of amper spreekt is het des te belangrijker om te vertrouwen op je intuïtie. Hoe sterker je buikgevoel ontwikkeld is, hoe beter je hier ook een beroep op kunt doen tijdens je alledaagse beslissingen. Past dit werk nog bij mij, heb ik wel zin om naar dat feestje te gaan, wat doet deze persoon met mijn energieniveau: je kunt het aanwenden als een betrouwbare GPS die je veilig door het leven loodst.

Oplossingsgericht leren denken

Waar ga ik slapen? Hoe geraak ik aan eten? (Zelfs als je binnen België blijft moet je nog altijd op zoek gaan naar de plaatselijke supermarkt.) Hoe verplaats ik mij van die plaats naar die plaats? Omrekenen van de lokale valuta, afdingen als dat de gewoonte is. Zelf je dag indelen, je eigen tijd invullen, uitzoeken wat er allemaal te beleven is. Volledig op jezelf aangewezen zijn.

Uitdagingen en nieuwe ervaringen vragen vaak om flexibiliteit en spontaneïteit (“eet ik dit vreemd uitziend gerecht dat eigenlijk wel lekker ruikt op of niet?”). Door open te staan voor het onbekende wordt de rechterhersenhelft gestimuleerd om tot creatieve oplossingen te komen. Je leert een paar zinnen in die vreemde taal, je doet een activiteit die je nog nooit eerder hebt gedaan en voor je het weet ontdek je nieuwe passies of talenten. Bovendien gaat het aanleren van nieuwe vaardigheden gepaard met vele cognitieve voordelen, zoals je in de blog levenslang leren kon lezen.

Nieuwe perspectieven en inzichten

Van zodra er afstand komt tussen jou en je (benarde) situatie, komt er ruimte vrij om te reflecteren. De balans wordt opgemaakt, waar kom ik vandaan en waar wil ik naartoe. Reizen laat je ook proeven van een gevoel van vrijheid, van het idee dat je elke dag opnieuw kunt beginnen, dat het nooit te laat is om jezelf opnieuw uit te vinden.

De confrontatie met een andere cultuur, waar andere normen en waarden heersen, mensen een andere levensstijl leiden met meer of juist minder levenskwaliteit kan je anders naar je eigen situatie doen kijken. Je beseft dat de waardevolle dingen in het leven niet bestaan uit geld of materie, dat je eigenlijk veel minder comfort nodig hebt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Reizen laat je anders naar het leven kijken.

Meer zelfkennis en vertrouwen

Je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, je geest opengesteld, jezelf en je leven onder de loep genomen, je waarden en normen in vraag gesteld, je angsten getrotseerd, op je buikgevoel leren vertrouwen… Al deze dingen zorgen ervoor dat je als een nieuwe, lichtere versie van jezelf thuiskomt. Je beschikt over een nieuwe dosis zelfvertrouwen en zelfkennis.

Het terug thuis komen kan gepaard gaan met een vreemd gevoel van heimwee, je oude leven lijkt niet meer helemaal te kloppen omdat er iets in jou is veranderd. Heel vaak gaat dit samen met een soort weerbots. Weet dat dit normaal is, iets in jou is immers veranderd en dit nieuwe zaadje heeft tijd nodig om te ontkiemen. Het einde van een reis kondigt een nieuw begin in je leven aan en alle begin is moeilijk.

“We travel because we need to, because distance and difference are the secret tonic of creativity. When we get home, home is still the same. But something in our mind has been changed, and that changes everything.”
–Jonah Lehrer

Maak je zelf een burn-out of bore-out mee? Overweeg je om uit je comfortzone te treden? We spreken er graag met jou over tijdens een coachinggesprek. Contacteer ons of lees meer op http://www.uitjeburnout.be/life-coaching/

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: